Discgolf - en sport på uppgång

Många verkar tro att discgolf är ungefär som att kasta frisbee på stranden men så är det verkligen inte. Jag har själv spelat discgolf ett tag och det finns några stora skillnader. Den första är att man använder sig av helt annorlunda discar än en frisbee. Det finns både drivers, midrange och putters och de är både tyngre och hårdare än en frisbee som man kan köpa på Shell. 

Men den allra största skillnaden är hur man gör för att kasta en disc. Jag ska försöka beskriva tekniken som är mest fördelaktig och om du vill ha fler discgolf nybörjar tips kan du läsa på bloggar eller kolla filmer på Youtube. 

Så här kastar du en disc rätt

Om du är högerhänt ska din högra höft vara riktad mot målet du siktar på när du släpper discen. Vänsterhänta ska då alltså ha vänster höft framåt i ögonblicket som discen lämnar handen. Börja med att kasta stillastående och gör så här:

  • Sätt den arm du kastar med över bröstkorgen, och sträck den bakåt. Det ser nästan ut som du tänker krama dig själv med en arm. Håll armen rak!
  • Låt armen röra sig mot målet, håll discen så nära bröstkorgen det går utan att den vidrör. 
  • När handen närmar sig ändläget kommer den att börja vinklas, och det är då du släpper. 

En vän till mig brukar säga till nybörjare att man ska tänka sig ett kast som att man försöker dra igång en gräsklippare. Den rörelsen är den perfekta! Men, det krävs lite träning så klart. 

14 Jun 2021